Konut Sigortası

Konut Sigortası

Konut Sigortası Nedir?

Konut sigortası ev ve içindeki eşyaları, su baskını ve deprem gibi doğal afetlerden hırsızlık ve yangına kadar pek çok riske karşı koruyan geniş kapsamlı sigorta çeşididir. “Ev sigortası nedir?” sorusunun da cevabı olan konut sigortası, herhangi bir tehlikede ya da konutta meydana gelen bir hasarda sigortalıların büyük masraflardan kurtulmasını sağlar. Bu sigorta türü zorunlu olmayıp isteğe bağlı olarak yaptırılır. Aynı zamanda yalnızca ev sahipleri değil, kiracılar da konut sigortasından yararlanabilir. Evin maliki olmasa da konutta ikamet edenler eşyalarını bu sigorta ile güvence altına alabilir. Eşya sigortası hakkında acenteliğimizden daha detaylı bilgi alabilirsin.

Konut Sigortası Poliçesi Nedir?

Konut poliçesi, teminat kapsamlarının açıklandığı ve sigorta şirketinin özel şartlarının yer aldığı sigorta sözleşmesidir. Konut poliçesinin kapsadığı teminatlar ve genelde ücretsiz olarak sunulan asistans hizmetleri sigorta şirketlerine göre değişir. Bu nedenle teklif alarak ihtiyaçlara en uygun konut sigortasının tercih edilmesi önerilir. 

 

Konut Sigortası Zorunlu mu?

Konut sigortası zorunlu değil isteğe bağlı bir sigortadır. Zorunlu olmamasına karşın, ana ve ek teminatlarının çok geniş olması nedeniyle bu sigortanın ev sahipleri ve kiracılar tarafından yaptırılması tavsiye edilir. İhtiyaçlarına göre belirlediğin ve poliçe kapsamına aldırdığın teminatlar sayesinde doğal afetlerden hırsızlığa, yangından halk ayaklanmasına kadar farklı nedenlerle evinde ya da eşyalarında meydana gelebilecek hasarları karşılayacak ödemeleri alman mümkün olur.

 

 

 

Konut Sigortası Ne İşe Yarar?

  • Konut sigortasının sunduğu olanakların başında doğal afetler karşısında maddi kayıp yaşamamak gelir. Bina malikleri ya da kiracılar evlerini ve eşyalarını güvence altına alsalar da aniden gerçekleşen doğal afetler ciddi zararlara neden olabilir. Sigorta sayesinde depremden sel baskınına, toprak kaymasından fırtınaya kadar pek çok afetin yaratacağı hasara karşı önlem alman mümkündür.
  • Evinde günlük olarak kullandığın eşyaların yanı sıra çok daha fazla değer verdiğin özel eşyalar da olabilir. Konut sigortası yaptırarak bu değer verdiğin özel eşyaları hem hasarlara hem de hırsızlığa karşı güvence altına alabilirsin.  Eşya sigortası ile ev içinde yalnızca kendi eşyalarını değil, 3. kişilerin eşyalarını da güvence altına alabilirsin. Poliçeye alınan ek teminatlar sayesinde, herhangi bir tehlikede sigorta sahiplerinin yanı sıra evdeki diğer kişilerin eşyaları da korunur. 
  • Bazı durumlarda binanda ya da evinde meydana gelen bir sorun farklı hasarlara neden olabilir. Örneğin, kazan veya su borularının patlaması nedeniyle hem tesisat hem de eşyalar hasar görebilir. Bu durumda sigorta tüm hasarların bedelini poliçede belirtilen şartlara göre karşılar.
  • Konut sigortası cam kırılması, hırsızlık ya da yangın gibi daha olası durumların yanı sıra nadiren görülebilecek tehlikelere karşı da önlem almanı sağlar. Terör olayları, halk hareketleri, kara ya da hava taşıtlarının eve çarpması gibi durumlarda çıkan masrafları da karşılar.

Konut Sigortasında Doğal Afet Risklerini Güvenceye Alan Teminatlar 

Konut sigortasında merak edilen noktalar arasında doğal afet risklerine karşı sağlanan güvenceler de bulunur.

  • Sel ve su baskını: Sigortalanan konut civarında bulunan çay, dere, ırmak, kanalizasyon ve kanalların taşması durumunda ve anormal yağışlar nedeniyle görülen su taşkınları ve sellerde zarar gören eşyalar güvence altına alınır. 
  • Yer kayması: Sigortalanan konutun inşa edildiği arsa ve çevresinde su baskını gibi nedenlerle meydana gelen çökme ve yer kaymasında zarar gören eşyalar teminat kapsamındadır.
  • Deprem ve yanardağ püskürmesi: Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) dışında kalan hasarlar konut sigortası tarafından karşılanır.
  • Kar ağırlığı: Yoğun kar yağışı nedeniyle çatı üzerinde biriken buzun ve karın düşmesi sonucunda bina, çatı ve eşyalarda meydana gelen hasarlar teminat altındadır. 
  • Fırtına: Dolu, yağmur ve kar gibi doğa olayları nedeniyle meydana gelen fırtına ya da fırtınanın sürüklediği eşyalar nedeniyle verilen zararlar teminat kapsamında değerlendirilir.

Konut Sigortası Neleri Kapsar?

Konut sigortası; yangın, deprem, hırsızlık, sel, su baskını, binadaki dahili suyun verdiği zararlar, cam kırılması ve poliçedeki teminatlara göre değişen güvenceleri kapsar.

Konut sigortasının karşıladığı durumları madde madde açıklayalım;

  • Yangın, yıldırım düşmesi, infilak: Her sigorta şirketi konut sigortası için yangın teminatını sağlar. Bu teminat kapsamında, yıldırım ve yangın nedeniyle hasar gören eşyalar güvence altına alınır. Aynı zamanda infilak ve yangın nedeniyle ortaya çıkan duman ve buharın sigortalı eşyalara direkt olarak verdiği hasarlar da karşılanır. 
  • Deprem: Deprem sonucu DASK sigortası dışında kalan zararları teminat altına alır. Konut sigortası ile zorunlu deprem sigortası farklı sigorta türleridir. 
  • Grev, lokavt, kargaşa, terör ve halk hareketleri: Bu toplumsal hareketler ve yetkililer tarafından olayları önlemek amacıyla yapılan müdahaleler nedeniyle meydana gelen her bir hasarda, hasarın %5’i oranında muafiyet uygulanır. 
  • Cam kırılması: Dik konumda sabit duran cam ve aynaların kırılması nedeniyle zarar gören eşyalar teminat altındadır.
  • Hırsızlık: Hırsızların ev içindeki eşyalara ya da bina ve içindeki eşyalara verdiği hasar ek teminatlar arasında bulunur.
  • Ferdi kaza sigortası: Risk adresinde bulunan sigortalının kaza nedeniyle daimi sakat kalması durumunda sigortalıya, vefat etmesi halinde ise lehtarına poliçe şartlarına göre tazminat ödenir.
  • Enflasyondan korunma: Bina ve eşyaların enflasyona karşı değerlerinin korunması sağlanır. 
  • Dahili su: Bina içinde bulunan su, kazan veya kalorifer borularının ya da tesisatın patlaması veya kırılması sonucunda sigortalı eşyalara gelen hasarlar teminat kapsamında bulunur.
  • Araba çarpması: Motorlu ve motorsuz kara ve deniz taşıtlarının çarpması ile uçak ve diğer hava taşıtlarının düşmesi ya da çarpması sonucunda sigortalı bina ve eşyalarda meydana gelen hasarlar karşılanır.
  • Yangın mali sorumluluk: Sigortalının kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, herhangi bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır. Yangının komşu bina ve eşyalara zarar vermesi de teminat güvencesi altındadır.
  • Gasp ve kapkaç: Sigortalı ve ailesinin konut dışında karşılaştığı gasp ve kapkaç olaylarında kişisel eşyaların zarar görmesi ya da nakit paranın çalınması poliçede belirtilen özel şartlarla güvence altına alınır.
  • Duman: Menfez ya da boru ile bacaya bağlı olan pişirme cihazlarının neden olduğu zararlar teminatlar arasında bulunur.
  • Enkaz kaldırma: Poliçe kapsamında bulunan riskin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan enkazın kaldırılma masrafları karşılanır.
  • Makine kırılması: Konutta yer alan hidrofor, jeneratör, havuz tesisatı, kompresör gibi en fazla 10 yıllık olan makinelerin kırılması poliçe kapsamında değerlendirilir.
  • Alternatif ikamet değişikliği ve taşınma: Yangın Sigortası Genel Şartları kapsamında yangın nedeniyle oturulamayacak durumda olan konutun tamir ve yeniden inşa edilme masrafları poliçe kapsamında değerlendirilir.
  • Aile reisi sorumluluğu: Sigortalı ve ailesinin konut içinde bulunan 3. kişilere kaza sebebi ile verecekleri maddi ve bedeni zararlar teminatlar arasında yer alır.
  • Yardım hizmetleri: Elektrik, tesisat, anahtar ve cam işleri, ambulans, uzman hemşire ve doktor gönderilmesi, güvenlik ve otel hizmeti ile acil mesajların iletilmesi yardım hizmetleri kapsamındaki teminatların arasında bulunur. 

 

Öne Çıkarılanlar

Mühendislik (All Risk) Sigortası

İnşaat All Risks (Tüm Riskler) sigortası nedir?

İşyeri Sigortası

İş Yeri Sigortası Nedir?

Yabancı Sağlık Sigortası

Yabancı Sağlık Sigortası Nedir?

Sorumluluk Sigortaları

Sorumluluk Sigortası

Yorumlar